Окръжната прокуратура внесе в съда обвинителен акт за замърсяването на Варненското

...
Окръжната прокуратура внесе в съда обвинителен акт за замърсяването на Варненското
Коментари Харесай

Прокуратурата повдига обвинение срещу бившия кмет на Варна

Окръжната прокуратура внесе в съда обвинителен акт за замърсяването на Варненското езеро от тръба на канализацията, оповестиха през днешния ден от пресслужбата на прокуратурата.

Обвинени са трима души, измежду които е и някогашният кмет на Варна – Иван Портних  Иван Портних Иван Николаев Портних e български политик от Политическа партия ГЕРБ, кмет на община Варна от 15 юли 2013 г. Роден е на. От него се търси наказателна отговорност, че е позволил да бъдат нечисти морските води, с което са нанесени вреди на околната среда. Наказателният кодекс планува за това закононарушение наказване „ отнемане от независимост “ от 2 до 8 години и санкция от 10 хиляди до 50 хиляди лв.. На някогашния кмет на града е повдигнато и обвиняване в качеството му на длъжностно лице, като от това е последвала забележителна щета в изключително огромни размери, представляваща изключително тежък случай. 

Прокуратурата търси наказателна отговорност още от шефа на компанията „ БТ-Инженеринг “ ЕООД, профилирана в консултантски, проектантски и инженерни услуги в областта на околната среда и ръководството на отпадъците. Обвинение е повдигнато и на служителка от същото сдружение, която е била един от членовете на Държавната приемателна комисия, открила годността за прилагане на плана „ Трансформация на пречиствателна станция за отпадни води във варненския регион „ Аспарухово “ в помпена станция и транспортиращ водопровод “. Прокуратурата ги упреква в документна машинация, представляваща изключително тежък случай, за която плануваното наказване е „ отнемане от независимост “ от 10 до 20 години.

Досъдебното произвеждане по този случай е формирано през 2020 година в Националната следствена работа. Внесените в съда материали от следствието са 114 тома.

Предстои делото да бъде разпределено на правосъден състав от Окръжен съд – Варна и да бъде планувано разпоредително съвещание. 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР